2021-04-07 11:37:01• hírek • Bede Emőke

Bíróság elé állítja a DNA a halmi vámhivatal több munkatársát is

Képünk illusztráció. Forrás: politiadefrontiera.ro
Képünk illusztráció. Forrás: politiadefrontiera.ro

Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség ismét bíróság elé állítja a halmi vámhivatal azon munkatársait, akiket hamis, pontatlan és hiányos dokumentumok és nyilatkozatok sorozatban elkövetett felhasználásával és kiállításával vádoltak meg.

Az ügyben készült vádirat szerint a vámellenőrként dolgozó D. Nicoleta, N. Vasile és V. Pavel 2007 és 2008 között az általuk kiállított okmányokban hamis adatokat tüntettek fel: noha azt írták, hogy a halmi átkelőt használva összesen 17, kínai árucikkeket tartalmazó szállítmány jutott át Ukrajnába, a valóságban ezek soha nem lépték át az országhatárt. A papíron a szomszédos, de nem uniós országba került árucikkek e trükknek köszönhetően mentesültek az EU-ban értékesítésre kerülő termékekre kiszabott adók befizetési kötelezettsége alól, s ez által nem kevesebb mint 721.557 lejes hiányt okoztak az unió költségvetésében. Annak érdekében, hogy behajthassák a három személy által okozott kárt, a korrupcióellenes ügyészek zárolták a vádlottak számláit is. Az ügyben készült dossziét a DNA továbbította a Szatmár Megyei Törvényszék felé azzal a kérelemmel együtt, hogy a tartsák fent a továbbiakban is az ügyészség által elrendelt intézkedéseket.


Nem először állnak bíróság előtt


Közleményében a korrupcióellenes ügyészség arra is emlékeztet hogy a három vádlott nem első alkalommal áll bíróság elé, hiszen a Nagyváradi Ítélőtábla még 2015-ben egy hasonló, közel 1,5 millió eurós kárról szóló ügyben már jogerős ítéletet mondott felettük. Akkor az ítélőtábla D. Nicoleta vámellenőrt 4 év 8 hónap letöltendő szabadságvesztésre ítélte, illetve azt is kimondták, hogy közfeladatot – köztük vámellenőri tisztséget  ̶  a büntetés letöltése után még legalább 3 évig nem teljesíthet. Ugyanennyi börtönre ítélték N. Vasilét is, viszont neki csak 2 évig kellett lemondania a közfeladatok ellátásáról. Harmadik társukra, V. Pavelre enyhébb büntetést szabtak ki: őt mindössze 3 évnyi szabadságvesztést ítélték, vámellenőri munkájától és hasonló közfeladatok ellátásától pedig a büntetés letöltésétől számítva további 2 évre eltiltották. A három személyt ezen felül több millió lejnyi kártérítés megfizetésére is kötelezték.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: